Vad används stål till?

Stål är ett viktigt material som har möjliggjort att många samhällen blomstrat. Materialet har många egenskaper och på så sätt många användningsområden, så många att det är svårt att inte upptäcka det i civiliserade områden.

Stål är en härdningsbar legering vars största innehåll är järn. Andra ämnen som används i legeringen är kol, som alltid används, och i vissa fall krom, volfram med mera. Härdnings- och legeringsprocessens många möjligheter gör att stål kan ha mycket varierande egenskaper. Detta gör att stål används av allt från privatpersoner till större företag. Stål finns att köpa hos en stålgrossist och går ofta att inhandla i stora eller små mängder.

Stål har många olika egenskaper och därför delas stål in i flera stålformer. Verktygsstål är en variant av stål som har uppfunnits för att användas i produktionen av olika verktyg. Exempel kan vara filar, hammare, svarvstål, muttrar och mer. Verktygsstål är ofta slitstarkt och olika sorter skapas beroende på arbetstemperatur. Fjäderstål är en annan typ av stål. Den här typen av stål har en hög sträckgräns och används ofta till fjädrar och stötdämpare. Konstruktionsstål är en av de vanligaste stålsorterna och egenskaperna varierar beroende på användningsområde. Däremot är det vanligt att hårdhet och svetsbarhet prioriteras. Den här typen av stål används ofta i konstruktioner och byggnader. Ofta kommer stålet i form av balkar, rör, stänger, plåt och annat. Det finns fler typer av stål än dessa och tillsammans ger de ett stort utbud av olika egenskaper. Andra användningsområden är ledning av elektricitet, ståltråd, knivar, pacemakers, hörapparater, bilar, tåg, bussar och mycket mer.