Ford- bilarna som revolutionerade marknaden

Ford

Ford är ett bilföretag som grundades av amerikanske Henry Ford år 1903 i Dearborn, Michigan.

År 1908 lyckades Ford tillverka den bilmodell som revolutionerade marknaden och gjorde firman världsberömd. Modellen hette T, och även i Sverige spreds T- Forden som en löpeld. Den var enkel att köra och underhålla och fungerade bra även på sämre vägar.

Produktionen var från början mycket manuell. Allt eftersom efterfrågan på bilarna ökade utvecklades produktionen till att bli mer effektiv och följa löpande band- principen. Företaget var måna om att betala sina arbetare en skälig lön som på den tiden var 5 dollars per dag han betalade sina anställda. När deras bilar började tillverkas hade de ett för den tiden väldigt högt produktionspris. Att effektivisera produktionen för att kunna få ner priset och på så sätt öka försäljningen var ett viktigt mål. Detta lyckades Henry med, produktionspriset gick ned och att köpa en Ford kostade år 1927 250 dollars istället för som i början 850.

Efter modell T kom storsäljare som modell A som kom 1927 och sedan även Anglia som tillverkades mellan 1939 och 1967. Några av deras moderna modeller som blivit storsäljare i Europa är exempelvis Ford Focus, Escort, Mondeo och Fiesta. Den som idag vill köpa en Ford bil kan välja mellan klassiska modeller som Ford Focus eller Fiesta men de har även en hel del bilar med ny teknik och innovation. Bland nyare modeller finns exempelvis den lilla, bränslesnåla Ford Ka och modeller drivna med el eller alternativa bränslen. Modellen Ranger är en nyhet som är en bil av pickup modell som klarar tuffa tag. Företaget har också presenterat en sportbil med namnet Ford Gt. Det är en strömlinjeformad lyxmodell av betydligt högre prisklass.

Ford har globalt fortfarande sitt säte i Dearborn medan avdelningen Europa har sitt huvudsäte i Köln i Tyskland. Produktion sker i flera länder, däribland Spanien, Brasilien, Indien och Portugal.